Saxenda uden recept

Saxenda

Online service

Hvad er Saxenda

Et af de mest effektive vægttabsmidler, der anbefales af læger over hele verden, og som er godkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA og det Europæiske Lægemiddelagentur, er Saxenda. 

Virkningsmekanisme og effekter

Det vigtigste aktive stof er Liraglutide, en analog af human GLP-1. GLP1 er en fysiologisk regulator af menneskets appetit. Når liraglutid er i blodet og når visse dele af hjernen, binder det sig til receptorer og forstærker mæthedssignaler og dulmer sult. Den anden virkningsmekanisme er forbundet med lægemidlets direkte virkning på bugspytkirtlen. Det aktive stof i lægemidlet påvirker den, forårsager insulinproduktion og undertrykker udskillelse af glukagon. Som følge heraf falder blodsukkerniveauet. Derfor er lægemidlet direkte gavnligt for diabetespatienter. Men Saxenda i sig selv er ikke beregnet til behandling af diabetes. Hvis du har brug for medicin mod diabetes, kan du bede din læge om at udskrive Victoza, som også indeholder liraglutid.

Sådan bruges det

Saxenda er ordineret til brug en gang om dagen. Lægemidlet skal indgives subkutant i overarmen, låret eller maven. Saxenda må under ingen omstændigheder gives intravenøst. Standardbehandlingen begynder med en dosis på 0,6 mg/dag, og derefter øges dosis gradvist. Husk altid, at du ikke selv skal ordinere behandling – alt skal koordineres med din læge. Han eller hun vil vælge den bedste dosis til dig, tidspunktet for brug, fortælle dig om bivirkninger og besvare alle dine spørgsmål. 

Pris

Saxendas pris varierer afhængigt af, hvor du vil købe det, på hvilket apotek, “offline” eller online. Det anbefales kun at vælge pålidelige apoteker for at undgå forfalskede produkter eller produkter af lav kvalitet. 

Køb

Du kan købe medicin online hjemmefra direkte med hjemmelevering fra de bedste apoteker. Det eneste, du skal gøre, er at vælge din medicin, vedlægge en recept (hvis denne mulighed tilbydes), betale og vente på levering. Hvis du endnu ikke har fået en recept i hånden, og du har brug for rådgivning, kan du udfylde spørgeskemaet, når du køber, og vores eksperter vil skrive en elektronisk recept til dig. 

Køb i Tyskland

Saxenda er ret populært og tilgængeligt i alle europæiske lande. Ofte ønsker patienter at bestille lægemidlet officielt i Tyskland for at spare penge, men det indebærer juridiske og sproglige barrierer. 

Tilgængelighed i Sverige

Det er altid vigtigt at huske, at bestilling af medicinsk udstyr fra et andet land indebærer en række risici, f.eks. at du kan få et forfalsket lægemiddel, at det kan blive ødelagt under transporten, eller at det måske slet ikke når frem til dig. Vælg lokale, pålidelige leverandører. 

Alternativer

Alternativer kan kategoriseres i 2 undertyper:

  1. orale midler – Mysimba, Xenical
  2. injicerbare midler – Wegovy, Zepbound.

Saxenda vs Wegovy

Den største forskel er, at Wegovy indeholder semaglutid, en aktiv ingrediens med lang halveringstid, og derfor bruges det en gang om ugen, mens Saxenda bruges dagligt. Lægemidlerne er også kendetegnet ved forskellige doser og doseringsregimer. 

Saxenda og alkohol

Der er ikke noget direkte forbud mod at drikke alkoholiske drikke. Men et glas øl kan blive efterfulgt af endnu et og endnu et, og grænserne for fødeindtagelse er også ophævet, så dine bestræbelser på at tabe dig kan blive udlignet.  

Bivirkninger

Som enhver anden receptpligtig medicin kan Saxenda give nogle bivirkninger. De mest almindelige er GI-relaterede og omfatter kvalme, opkastning, forstoppelse, diarré og andet. De mere alvorlige er også mere sjældne og omfatter hypoglykæmi, galdesten og allergiske reaktioner. 

Brugernes erfaringer

Udtalelserne fra Saxenda-brugere er overvejende positive. Lægemidlet har en rating på 7,5 ud af 10 på drugs.com. Nogle mennesker skrev, at de næsten ikke oplevede nogen bivirkninger, andre havde negative reaktioner, når de øgede dosis, mens andre (en lille procentdel) led af næsten uudholdelige ikke-dødelige virkninger.

Du vil mærke effekten af den reducerede trang til mad næsten med det samme. Men det vil tage noget tid, før den synlige effekt viser sig på din krop. Alt afhænger af din livsstil – om du dyrker sport, spiser rigtigt, er mere opmærksom på sundhed generelt og så videre.

Der er ingen klar tidsramme for indtagelse af lægemidlet. Langtidsbehandling afhænger af dit BMI og behandlingens forløb. Normalt anbefaler læger at tage Saxenda i op til 56 uger, og hvis der ikke er noget synligt resultat – at genoverveje behandlingstaktikken.

Der er ingen instruktioner om dette emne til behandling af fedme, men under alle omstændigheder bør du helt sikkert konsultere din læge for at undgå uønskede konsekvenser.

 

Der er ikke noget specifikt tidspunkt for indtagelse af lægemidlet. Det vigtigste er, at du tager Saxenda på samme tidspunkt hver dag. Som en mulighed kan du også bestemme, hvornår du er mest sulten (om morgenen eller om aftenen) og give stoffet kort før det tidspunkt.

Instruktionerne siger, at man skal tage lægemidlet på samme tidspunkt hver dag. 

Hvis du beslutter dig for at ændre injektionstidspunktet, skal det ske gradvist. Det er vigtigt at tage hensyn til din generelle tolerance over for medicinen. 

Du kan starte med gradvist at flytte injektionstidspunktet hver dag, for eksempel med 2 timer senere fra aften til morgen. På den måde kan du give Saxenda på dit sædvanlige tidspunkt, næste dosis 24 timer senere, og tilføje 2 mere. 

Det er vigtigt at forstå, at der ikke er én korrekt måde at skifte fra en aftendosis til en morgendosis på. Tag hensyn til dit stofskifte, og hold øje med ændringerne. 

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte din læge for konsultation. 

Medicinen bør ikke behandles som et universalmiddel mod prædiabetes, kun ved at ændre din livsstil og tabe dig kan du overvinde denne tilstand. Saxenda kan hypotetisk set være nyttigt på grund af dets positive effekt på blodsukkeret, men producenten angiver ikke nogen direkte virkning på sygdommen.

Ja, du behøver ikke at motionere. Rent teoretisk kan du tage medicinen og spise rigtigt – det vil være halvdelen af succesen. Men husk, at Saxenda kun virker i kombination – uden bevægelse vil der ikke være nogen gode og kvalitetsmæssige resultater.

Saxenda som medicin forårsager normalt ikke alopeci. Hårtab kan dog være en bivirkning af vægttab. Denne negative effekt kan være særlig mærkbar hos personer, der taber sig hurtigt, mens de bruger Saxenda.

Saxenda er et lægemiddel, der har en række bivirkninger. En af dem, kvalme, kan faktisk få dig til at føle dig syg. Der er ingen grund til at gå i panik. Tal med din læge, og han eller hun vil fortælle dig, hvad du skal gøre i sådanne tilfælde. 

Lægemidlet kan ordineres af den læge, der behandler dig. Du kan også bruge tjenester fra specialiserede klinikker eller endda onlinetjenester, der samarbejder med sundhedspersonale med passende kompetence.

Disse lægemidler er ens i deres virkningsmekanisme og de virkninger, de forårsager under behandlingen. Den eneste forskel er, at Ozempic har en længere halveringstid og derfor ikke skal tages en gang om dagen, men kun en gang om ugen. 

Der findes ingen præparater med det aktive stof liraglutide i tabletter. Novo Nordisk vil ikke frigive det i tabletter på nuværende tidspunkt, da det indebærer visse risici ved brug. 

Hvis du er interesseret i tabletformen, findes der lægemidler med semaglutid på markedet (Rybelsus).

Lægemidlet kan forårsage kvalme. Det skyldes dets direkte virkning på maven – Saxenda sænker peristaltikken. Det får maden til at blive liggende i maven og giver dermed kvalme. 

Det vigtigste, som din læge vil anbefale under behandlingen, er at øge den fysiske aktivitet på kroppen på en skånsom måde. Det er også vigtigt at ændre sine spisevaner. Saxenda hjælper ikke, hvis du bliver ved med at ligge på sofaen og spise burgere. 

Ja, når dosis øges, ser patienterne ofte en stigning i forskellige bivirkninger som f.eks. kvalme. Hvis de negative virkninger er steget for meget, skal du kontakte din læge.

Nej, lægemidlet bør ikke anvendes til gravide og ammende mødre. Virkningerne af liraglutide på fosteret er ikke blevet undersøgt, og derfor er det nødvendigt at afholde sig fra at tage det. 

Kilder

  1. https://my-bmi.co.uk/medical-therapy/can-saxenda-cause-hair-loss/
  2. https://www.drugs.com/comments/liraglutide/saxenda-for-obesity.html
  3. https://www.medicines.org.uk/emc/product/2313/smpc#gref